Een sedumdak heeft van zichzelf veel duurzame kwaliteiten. Zo houdt dit dak water vast, dit zorgt ervoor dat het riool minder snel overbelast raakt bij hevige regen. Wanneer het riool overbelast raakt kan dit al het water niet meer verwerken, met als gevolg dat de straten blank komen te staan en kelder onderlopen. Een sedumdak gaat veel langer mee dan standaard dakbedekking omdat de plantjes de onderliggende dakbedekking beschermen tegen de weersomstandigheden. En als al deze kwaliteiten van zichzelf nog niet duurzaam genoeg zijn voor je, kan je ook kiezen voor een sedumdak met zonnepanelen. Duurzamer kan bijna niet.
Thermische isolatie
Door de voedingsbodem en het ‘zweten’ van de planten, heeft een groen dak ook een thermisch isolerend effect, in de zomer blijft de temperatuur binnen veel lager. Wanneer je een airco hebt, hoeft deze dus minder snel aan. Dit scheelt kosten en is goed voor het milieu. De omgevingstemperatuur daalt doordat de plantjes op een sedumdak zonlicht reflecteren. Doordat het zonlicht geflecteerd wordt blijft de warmte niet hangen, waardoor het koeler wordt. Een hoge omgevingstemperatuur is in veel steden een probleem, gemiddeld is de temperatuur wel 4 tot 7 graden hoger dan op het platteland. Dit komt door de bebouwing in steden, gebouwen kunnen geen zonlicht reflecteren zoals planten dat kunnen.
Kosten van een sedumdak
Bij het verduurzamen van het huis denken we al snel dat het ook veel moet kosten. Hoewel een sedummat of sedumcassette inderdaad duurder is dan standaard dakbedekking verdient dit zichzelf weer terug. Een sedumdak gaat namelijk 2 tot 3 keer zo lang mee als standaard dakbedekking. En omdat de plantjes een goede beschermlaag vormen voor het onderliggende dak is de kans op lekkages klein. Vetplantjes zijn namelijk goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. En regen en hagel, welke normaal de boosdoeners zijn die je dak beschadigen, worden nu in de voedingsbodem gestopt.