Beton is één van de meest gebruikte materialen in de hedendaags bouw. Het is simpel om te maken (zand, klei, water), het is goedkoop om te maken door de goedkope ingrediënten en het is bijna overal te maken. Al met al, is beton een ultra-multi functioneel materiaal wat waarschijnlijk, met hoe het er nu uitziet, nooit zal vergaan als materiaal. Het is zelfs overgegaan om nep materialen te gebruiken die lijken op beton, om wanden, tafels en andere oppervlakken een beton look te geven. Maar het echte werk daar gaat het natuurlijk om. Vloeren en wanden worden vaak van beton gemaakt, maar moeten vaak worden gewapend hiervoor. Maar waarom?
Krachtwerking in betonnen elementen
In de nep materialen hoeft natuurlijk geen wapening te komen, want dit ondersteund niets. Wanden met beton cire kleuren, betonlook verf of kalkverf hoeven geen wapeningen te krijgen. De grote bouw elementen daarentegen, deze hebben het wel degelijk nodig. Beton is namelijk erg goed bestand tegen drukkrachten, krachten die op een oppervlak duwen, zoals zwaartekracht op een vloer. Overigens, is beton niet goed bestand tegen het overgestelde, zogenaamde trekkrachten, dit zijn krachten die het beton kunnen scheuren, waardoor de uiteindelijke constructie kan instorten. Om beter bestand te zijn tegen deze trekkrachten wordt er wapening aangebracht in het beton. De wapening vangt de trekkrachten op waardoor het beton niet scheurt. Betonstaal en andere wapeningen zijn hiervoor geschikt, maar de meest gebruikte soort is toch wel betonstaal.
Andere wapeningsmaterialen voor beton
Naast betonstaal kunnen ook andere materialen worden gebruikt voor het wapenen van het beton. Staal kan namelijk roesten en dit kan leiden tot verrot beton. Daarom zijn er ook wapeningen gemaakt van koolstofvezels, dit roest en rot namelijk niet. Staal is hierbij wel sterker dan de koolstof. Ook wordt er weleens glasvezel gebruikt voor de wapening van beton, deze hebben het voordeel dat er geen elektriciteit geleidt kan worden en maakt het daarom een erg veilig materiaal voor wapening. Ook al door deze gunstige eigenschappen van beide materialen, wordt betonstaal toch het meest gebruikt door het brede en goedkope aanbod.