4 houtklover

Tegenwoordig zijn producten en apparatuur in honderden verschillende soorten, maten en merken te verkrijgen. Gezien de beperkte rationaliteit van de mens is het niet mogelijk om altijd de optimale keuze te maken. De mens is immers niet in staat om alle voordelen en nadelen op een effectieve wijze te weergeven en het nut vervolgens te optimaliseren. Bij vele producten is enige expertise vereist. Een zak chips kopen moet voor de meeste mensen wel lukken, maar wanneer het gaat om een Compressor of een Houtklover zal de gemiddelde inwoner van Nederland niet de optimale keuze maken. Hoe kunnen we er voor zorgen dat we toch enigszins een logische keuze maken?

Stel evaluatiecriteria op

Op het moment dat we een product willen beoordelen springen we van de hak op de tak. De kleur is niet mooi. Het is te duur. Het is niet praktisch. Zo zijn er vele redenen om een product wel of niet te kopen. Het is belangrijk om de meest essentiële criteria te noteren. Geef vervolgens de verschillende houtklovers per criteria een cijfer. Het is belangrijk om deze criteria naar prioriteit te rangschikken. Op deze manier minimaliseer je de kans dat twee opties hetzelfde nut behalen.

Verzamel relevante bronnen

Om te beginnen is het raadzaam om in de omgeving rond te vragen bij mensen die soortgelijke producten bezitten. Blijf hierbij kritisch. Neem in acht of de desbetreffende persoon wel expertise heeft in dit gebied. Het is verstandig om de punten te noteren en vervolgens desk research te doen naar deze punten via het internet. Tegenwoordig zijn er bovendien veel reviewsites waar veel informatie gevonden kan worden met betrekking tot merken en producten. Houd hierbij wederom rekening met het niveau van expertise. Er zijn echter ook genoeg sites waar experts hun mening geven. Deze websites zijn zeer nuttig. Vaak is hier ook de ruimte om vragen te stellen en opmerkingen te delen.