Er is al jaren onderzoek naar de intelligentie van kinderen en academici bestuderen dan ook vaak kinderen die boven het gemiddelde zitten. Om erachter te komen of jouw kind boven het gemiddelde uitsteekt kan je hier verder lezen en zo erachter komen of jouw kind ander soort ondersteuning nodig heeft (Bron: ieku).

Lijkt je kind vaak de slimste van de klas? 

Extra slim zijn of ‘’hyperhoogbegaafd’’ zijn kan je als ouder al op jonge leeftijd bij je kind herkennen. Dit kan per kind verschillen, voor sommige betekent dit een grote woordenschat terwijl andere kinderen juist enorm makkelijk wiskundige oplossingen weten te vinden. Wanneer een kind slimmer is dan het gemiddelde kan dit betekenen dat er een ander soort pad opengaat voor het kind en de ouders. Bij intellectueel begaafde kinderen beginnen de tekenen van hun hoge iq score vroeg in hun leven, maar een intellectueel begaafd kind hebben ligt aan veel factoren.

De complexiteit van kinderen is ongekend. 

Er zijn meer dan 1 factor die een rol spelen als het gaat om de ontwikkeling van een kind en het vermogen dat zij krijgen om gezien te worden als meer dan ‘normaal’. Wat voor de een als wiskundig wereldwonder kind wordt gezien kan de ander die dit niet is juist abstracte kunst maken die voor duizenden euro’s verkocht kan worden. Elk kind heeft zijn eigen talenten en elk kinder genie blinkt uit in andere afdelingen. Wat wel blijkt is dat meeste hoogbegaafde kinderen in andere categorieën achter kunnen blijven, zoals fijne motoriek, sociale cues en andere dergelijke dingen. 

Wanneer je kind slim is betekent dit niet per se dat deze een succesvol leven zal leiden, daarom is het belangrijk om een kind goed te ondersteunen in de factoren waar hij minder goed in is. Het onthouden van feiten over de economische crisis zal niets uitmaken als het kind namelijk niet leert hoe je kan zien of iemand bluft (en dus mensenkennis heeft). 

De rol van de ouders is hierin een belangrijke factor die het leven van hun kind succesvol kunnen maken.