Je kind heeft eindelijk de leerplichtige leeftijd gehaald: dit betekent dat hij of zij naar school moet! Jij als ouder hebt de vrijheid om een school uit te kiezen. Je kunt er één kiezen die dichtbij huis gelegen is, of één waarover je veel positieve verhalen gehoord van andere ouders. Hieronder geven wij een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een school uitkiest.

Ondersteuning

Scholen leggen in het schoolondersteuningsprofiel vast welke extra zorg en/of aandacht zij kunnen bieden. Dit is de extra steun die zij bovenop het reguliere basisonderwijs kunnen bieden aan leerlingen. Meestal staat deze informatie op de website of in de schoolgids die u hebt gehad tijdens een rondleiding. Nadat je meerdere bezoekjes hebt gebracht aan verschillende scholen, is het verstandig om de scholen te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de verschillen en wat beter bij jouw kind past.

Locatie, reistijd en grootte

Natuurlijk is het fijn als de school dichtbij huis ligt. Dan kan je kind op den duur zelfstandig heen en weer fietsen. Ook kan hij dan makkelijker met vriendjes of vriendinnetjes afspreken na schooltijd. Heeft u kind passend onderwijs nodig? Deze scholen liggen meestal wat verder weg aangezien minder scholen dit kunnen aanbieden. Ook is het handig om naar de groepsgrootte te kijken van de klassen: kleinere klassen betekent meer aandacht voor ieder kind.

Ervaringen

Het is handig om met andere ouders in gesprek te gaan over de school. Zij kunnen je meer vertellen over de leraren, het onderwijskwaliteit, de hulp en ondersteuning, en natuurlijk ook over de leuke dingen. Bijvoorbeeld uitjes of schoolreisjes.